Hogyan őrizze meg a titkot?

Hogyan őrizze meg a titkot?

Nem biztos, hogy a környezete megérett arra az információra, hogy mentor lett Önből. Ha családos ember, akkor a házastársának lehetnek fenntartásai. Ha nem családos, akkor sem biztos, hogy meg akarja osztani az ismerősökkel, barátokkal, hogy milyen kapcsolatban van azzal a gyönyörű hölggyel vagy fiatalemberrel, aki elkíséri a céges összejövetelre, vagy akivel együtt látták Önt a színházban. Mert ez egészen egyszerűen személyes adat, ami nem tartozik másra, csak Önre és a mentoráltjára. A titok így is kiderülhet, hiszen a véletlennel szemben nincs ellenszer. De csökkenteni lehet a “lebukás” lehetőségét néhány egyszerű elővigyázatossági intézkedéssel. Nézzük, melyek ezek!

Hozzon létre egy új e-mail címet!

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor egy privát e-mail a munkahelyi postaládában landol, és természetesen pontosan akkor áll Ön mellett a főnöke, vagy a cég legpletykásabb munkatársa. Megelőzhető a gond egy privát, kizárólag a mentorált részére fenntartott e-mail címmel. Ha a Google-t választja, akkor akár szinkronizálhatja is az ehhez az e-mail címhez tartozó naptárát a mentoráltja naptárával.

Nyisson egy második bankszámlát!

A második bankszámlának nemcsak az az előnye, hogy a háziak nem férnek hozzá, hanem az is, hogy az oda utalt összegek révén kordában lehet tartani a mentoráltra szánt kiadásokat. A második bankszámláról ne kérjen papír alapon számlakivonatot, legfeljebb elektronikusat, amit irányítson arra a bizonyos újonnan létrehozott e-mail címre. Ha a másodk bankszámlához nem adnak kártyát valami miatt, akkor alkalmazzon hitelkártyát vagy prepaid kártyát, és töltse fel havonta.

###KÉP###

Saját fotók használata

A fotó lényeges, mivel az az első pont, ahol a mentorált megfogható módon találkozik a mentorjelöltjével. A fotókat az nézheti meg, akinek Ön erre engedélyt ad. Ha bármikor is úgy dönt, hogy az illető személy többé már ne láthassa a képeket, egyszerűen törli az engedélyt.

Törölje a böngészési előzményeket!

Ha interneten keresztül tartja a kapcsolatot mentoráltjával, akkor akár otthon, akár a munkahelyen nagyon óvatosnak kell lennie. A legjobb megoldás az ún. “privát böngészés”, aminek végeztével, ha Ön bezárja a böngésző programot, a böngészési előzmények automatikusan törlődnek. Ugyanezt manuálisan is el lehet végezni, ha nem privát böngészővel dolgozik, és érdemes is elvégezni, nehogy valaki másnál, aki bekapcsolja a számítógépét, pont egy olyan oldal jelenjen meg, aminek nem kellene.

Használjon internetes telefont!

A Skype, a Viber és társai telefonról is elérhetők, ezért úgy tudja azokat használni, mintha a mobiljáról telefonálna. Viszont ezek külön alkalmazások, így a mobiltelefonban nem jelennek meg az előzmények csak akkor, ha a konkrét applikációt nyitja meg valaki. Természetesen a hívás után törölni is lehet az előzményeket.

###KÉP###

Legyen őszinte a mentoráltjával, és beszélje meg vele, mit lehet és mit nem!

Le kell tisztázni, milyen napszakban, milyen módon veheti fel Önnel a kapcsolatot a mentorált. Az is elképzelhető, hogy csak Ön keresheti, de mivel mindig akadhatnak problémák, ezért célszerű egy oda-vissza kommunikációs csatornát fenntartani. Egyenesen mondja meg, ha nem akarja, hogy telefonon keresse a másik. Vagy adjon meg speciális e-mail címet. Vagy adjon meg egy olyan telefonszámot, amely mellett csak olyankor tartózkodik, amikor biztonságos a helyzet. A szabályokat Ön állítja fel, ez nem lehet kérdés a mentorálttal való kapcsolatában!